вторник, 26 мая 2020 г.

Цікаві факти про болота!

Болото- це природнє угруповання. Воно утворюється на місці озера. У молодому озері вода чиста і прозора. Але проходить час і на дні вкладається дрібнозелений мул. Він утворюється з решток рослин, які через нестачу кисню і бактерій не встигають перетворюватися на поживні речовини і нагромаджуються на дні. Водойма поступово міліє. Озеро поступово перетворюється в болото. 
На поверхні боліт, органічні речовини перетворюються на торф, він же потім трансформується в кам'яне вугілля. Сам же торф використовується як пальне, добриво, як корм для сільськогосподарських тварин.
Найчастіше на болоті зустрічаються такі рослини як: очерет, осока, пухівка, журавлина. Курочка болотна, кулик, чапля руда, журавель сірий-такі тварини живуть на болоті. 
У житті людини відіграють важливе значення болота. У болоті є джерела, що живлять майбутню річку. Болото є фільтром води. Воно очищає воду від отруйних речовин і мікробів. На болоті росте безліч лікарських рослин. Болота осушують для того, щоб видобувати торф. Після осушення часто міліють річки, зникає вода у криницях. Тому осушування не завжди є корисним.

3 комментария:

  1. Мені дуже сподобалася ця стаття,вона наділена цікавою та корисною інформацією про рослин і тварин боліт.

    ОтветитьУдалить
  2. Крута інформація про таке, на перший погляд, огидне місце! Дякую! Було цікаво!

    ОтветитьУдалить
  3. Змістовна та корисна інформація. Ця стаття чудово підійде для проведення уроку в молодшій школі та допоможе поглибити знання учнів про болота.

    ОтветитьУдалить